Történelem óra, kicsit másképp!

2015.04.30 12:44

 

Történelem óra, kicsit másképp.

Nincs könnyű helyzetben az a történelem tanár, aki a tankönyvben leírtakon túl is szeretne valami pluszt adni a mai ifjúságnak. A történelem szó hallatán sajnos sokakban csak az   események, és az azokhoz tartozó évszámok tucatjai megjegyzésének kényszerképe jelenik meg. Ezt a képet azonban el lehet, és kell is oszlatni. Hogy hogyan, arra kiváló példával szolgált a Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola. Minárik Lívia, az iskola igazgatója, aki egyben a történelem tantárgyat is oktatja, 2014. őszén az I. világháború kitörésének 100. évfordulója kapcsán egy programsorozatot indított az iskola tanulói részére a háborús események illetve a kor minél alaposabb megismerésérére. Szerepelt a programok között színház látogatás – a Svejk-et nézték meg - , majd ez év tavaszán részt vettek a pomázi első világháborús emlékmű koszorúzásán. A programsorozat részét képezte a MATASZ Pest Megyei Szervezet közreműködése eredményeként április 29-én a Hadtörténeti Intézet és Múzeum I. Világháborús kiállításának megtekintése is.

A program egy kis bónusszal indult, mivel a tanulók bő fél órával előbb érkeztek meg a várba, mint ahogy a múzeum kinyitott. Ezt az időt használta ki Szabó Géza nyá. ezredes úr, aki idegenvezetői képzettséggel is rendelkezik, és egy színes előadás keretén belül mutatta be a múzeum környékének nevezetességeit, történelmi eseményeit.

A nyitás után aztán átvette az osztály tanulóit a Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztály munkatársa, Hidvégi Zoltán úr, aki egy nagyszerű interaktív foglalkozást tartott, amelyen még a felnőtt kísérők is sok meglepő és új ismerettel gazdagodtak a „Nagy háborúval” kapcsolatban. A foglalkozáson bemutatott tárgyak is kiváltották a tanulók érdeklődését, mivel azokat nem csak megtekinteni, hanem kézbe is lehetett venni.

 

Ezúton is szeretnénk megköszönni dr. Kovács Vilmos ezredes úrnak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának, hogy engedélyezte a program térítés mentes lebonyolítását és hozzájárult az iskola programsorozata teljesebbé tételéhez.

 

Szöveg és fotó: Bíró Sándor nyá. hőr. alezredes

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.