Segítettek a Pomázi Önkormányzati Önkéntes tűzoltók.

2016.04.18 18:18

Ismeretbővítő foglalkozás a Pomázi Önkormányzati Önkéntes Tűzoltóságon

 

 

A világon szinte mindenhol korunk egyik legmegbecsültebb szakmája, hívatása a tűzoltóké. Nem véletlenül, hiszen Ők olyankor teszik a dolgukat, amikor másokon a kétségbeesés uralkodik el, legyen az tűzvész, árvíz vagy bármilyen más katasztrófa. Természetesen ahhoz, hogy baj esetén gyorsan, higgadtan és szakszerűen tudjanak cselekedni, megalapozott elméleti és gyakorlati tudásra van szükségük, aminek az elsajátítása minden tűzoltó számára kötelező.

Április 14-én a Pomázi Önkormányzati Önkéntes Tűzoltóparancsnokságon tartott foglakozáson a MATASZ Pest Megyei és Fővárosi Szervezetei tagjai is meggyőződhettek ennek helytálló voltáról.  A találkozó apropóját az adta, hogy a berlini tartalékosoktól az idei évben is meghívó érkezett a fővárosi szervezethez a „Berlini Fal” elnevezésű járőrversenyre, ahol több olyan feladat is szerepel a programban, melyek megoldásához szükséges némi tűzoltói ismeret.

  

 

Megkeresésünkre Leidinger István tűzoltó parancsnok azonnal igent mondott és az előzetesen egyeztetett időpontban várt ránk a parancsnokságon. A rövid bemutatkozást követően Leidinger úr először néhány alapvető tudnivalóról adott tájékoztatást, majd a „kocsiszínben” folytatódott a felkészítő foglalkozás.

 

Itt megismerkedhettünk a különböző műszaki, technikai eszközzel, olyan számunkra új elnevezéseket tanulhattunk meg, mint az „A”, „B” vagy a „C” tömlő, osztó, sugárcső vagy éppen a storz kapocs. A járőrverseny feladatai között szerepel ugyanis egy szerelési feladat, melynek során ezen eszközök felhasználásával ki kell építeni két működőképes sugarat. A bemutatás után mindenki gyakorolhatta a tömlők helyes összeszerelését.

 

Az ember azt gondolná, hogy homokzsákot pakolni pofon egyszerű dolog. Aztán amikor oda jutunk, hogy azt hogyan is kell szakszerűen végezni, rá kellett döbbennünk, hogy azért ez is igényel némi szakértelmet. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi homok kerül a zsákba és az sem, hogy hogyan vannak a zsákok egymásra pakolva, de egy kis gyakorlás után ezt már szinte tökéletesen elsajátítottuk.

 

És ekkor jött a meglepetés! A parancsnok úr a szerelés gyakorlásához kivezényelte a pomázi művelődési ház melletti füves területre az egyik szerkocsit, ahol kollégái közreműködésével bemutatta a szerelés helyes menetét. Az autón mindennek szabott helye van, hiszen bevetéskor nincs lehetőség a keresgélésre. Minden eszközt könnyen kezelhető gyorsrögzítés tart a helyén.

 

A különböző típusú tömlők kigurítása és összetekerése azonban nem volt olyan egyszerű, mint azt elsőre gondoltuk volna. Parancsnok úr többször is megmutatta, hogyan kell a tömlőket megfogni, hogy azok egyenesen guruljanak. A sikertelen próbálkozásokat nagy derültség követte a többiek részéről, de nem adtuk fel, bár volt aki csak „kanyartömlőt” tudott kifektetni. Ezt követően a csoport tagjai egy-egy számot kaptak 1-től 4-ig, a feladatok elosztása és a folyamatos utasítások e számok szerint hangzottak el. Munka közben számos szabályra kellet figyelnünk. A lefektetett tömlőnek a víz iránya szerinti jobb oldalán haladhatunk előre, baloldalt visszafelé, hogy a „tűzoltók” össze ne ütközzenek, miközben a megfelelő szerelékekért igyekeznek a kocsihoz.

Míg a csapattagok gyakoroltak, addig a Pest Megyei Szervezet elnöksége és a Parancsnok úr a két szervezet közötti együttműködés lehetőségeiről is szót váltottak és abban maradtak, hogy a közeljövőben egyeztetik az erre vonatkozó konkrét elképzeléseket.

                                       

A szerelési gyakorlat elfogadható szintű elsajátítása jóval sötétedés után ért véget.

A korábbi versenyekhez képest hatalmas előrelépés, hogy a Berlinbe induló csapat felkészültsége jelentősen emelkedett. Ennek ellenére a német tartalékos kollégák előnye egyelőre vitathatatlan, minthogy legtöbbjük önkéntes tűzoltókét is működik lakóhelyén.

Nagyon köszönjük a pomázi tűzoltóknak az alapos felkészítést, a járőrversenyre utazó csapatnak pedig sok sikert kívánunk a megmérettetéshez.

 

Szöveg: Dr. Bardócz-Tódor András és Bíró Sándor nyá. hőr. alezredes

Kép: Kovács Miklós nyá. alezredes

 

 

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.