Egy nap a honvédelemért.

2012.05.25 20:46

Egy nap a honvédelemért 2012

 

 

 

Hosszas előkészítő munka után végre elérkezett a várva várt május 25.-i nap.  A MATASZ Pest Megyei Szervezete, a korábbi elnök, Érdi Tamás nyá. ezredes hathatós támogatásával, és Vargáné Bodrogi Ágnes tűzoltó hdgy. aktív közreműködésével, immár harmadik alkalommal szervezte meg az „Egy nap a honvédelemért” címmel megyei honvédelmi napját. Az eseménynek hagyományosan a Kocsi Tamás igazgató úr által vezetett Gödöllői, Madách Imre Szakközépiskola adott otthont. Pontban kilenc órakor Jásdi Balázs a MATASZ Hagyományőrző Tagozatának vezetője ágyú lövésével kezdődött el a program. Jámborné Kormos Györgyi az iskola igazgató helyettese és Bíró Sándor a MATASZ Pest Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelent több száz fiatalt és invitálta őket az első helyszínre, ahol az ORFK Dunakeszi Oktatási Központjából érkezett rendőr kollégák tartottak egy kutyabemutatót.

A fiatalok láthatták, hogy milyen nagy fegyelmet és figyelmet igényel az, amikor ember és kutya együtt kell, hogy dolgozzon. Szinte még be sem fejeződött az első bemutató már egy újabb érdekesség, a Gödöllői katasztrófavédelmi igazgatóság és a Gödöllői hívatásos tűzoltók mutatták be tudásukat.

Egy imitált „hármas karambol” helyszínére kellet kivonulniuk, ahol előbb a műszaki mentést kellett ellátniuk, majd a baleset során keletkezett tüzet oltották el.

A modern kori lánglovagok sikeres tűzoltását az Isaszegi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatója követte, ahol a régmúlt idők tűzoltó eszközeivel ismerkedhettünk meg közelebbről. Akinek kedve volt hozzá kipróbálhatta magát, hogy vajon tényleg olyan egyszerű e pumpálni a vizet a tűzoltáshoz ezekkel a régi eszközökkel. Közben természetesen a Gödöllöi Városi Kapitányság kerékpáros ügyességi pályáján is folyt az élet. Eleinte nem nagyon akaródzott senkinek sem megmutatni, hogy mennyire ura a kerékpárnak, de aztán amikor az egyik legfiatalabb leány résztvevő hiba nélkül teljesítette a pályát, beindult a versengés a fiúk között is. Néhány méterrel arrébb az ejtőernyőzés rejtelmeivel ismerkedhettünk meg. Az Aero King ejtőernyős klub tagjai igyekeztek szakszerű és érdekes bemutatójukkal újabb híveket szerezni ennek a látványos sportágnak s talán nem is sikertelenül.

A „toborzó iroda” kitelepült részlege is sok fiatalt kötött le. Záporoztak a kérdések a honvédség életével kapcsolatban, de megválaszolatlanul egy kérdés sem maradt. Közben természetesen a bemutató fegyverek és eszközök is kézről kézre jártak, de itt azért a helyszínen lévő kollégáknak rendre figyelmeztetni kellett a vagánykodni vágyókat, hogy a fegyver, még ha csak bemutató is, nem játék. Meg kell ezt tanulni mindenkinek, hogy később az éles fegyverekkel se legyen soha probléma, netán baleset.

Ugyan ezt a fegyelmet követelték meg az air soft fegyverekkel tartott lő verseny vezetői is. Szabó Mihály, aki a lövészetet vezette ugyan azokat a biztonsági rendszabályokat követelte meg, mint azt bármely más éles fegyverekkel megtartott lövészeten.

Ez volt az a helyszín, ahol szinte mindig tömött sorokban várták a jelentkezők, hogy sorra kerüljenek. Egymás után születtek a jobbnál jobb eredmények. A vetélkedésben a lányok is kitettek magukért, hiszen sokan, sokkal jobb eredményt produkáltak, mint a fiúk. Kis Vigh Béla, aki egyébként minősített versenybíró, maga is csodálkozott a lőlapok értékelésénél, hogy milyen sok kiváló eredmény született.

A rendezvényre a végszót is a lő verseny adta meg, de sajnos az érmeket és az okleveleket a helyezetteknek, majd csak az osztályfőnökök adhatják át, mivel a zárásra, amit szintén Jásdi Balázs ágyúlövése jelzett, már igencsak megcsappant a jelenlévők létszáma.

Tapasztalatként elmondható, hogy a honvédelmi nap elérte azt a kitűzött célt, hogy bemutassuk a pályaválasztás előtt álló középiskolás fiatalok részére a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem főbb feladatait, megismertettük velük az egyes részterületek munkáját és néhány alkalmazott technikai eszközt.

A szervezők a jövő évi viszontlátás reményében köszöntek el az iskolák pedagógusaitól.

 

2012. május 25.

 

Bíró Sándor

MATASZ Pest Megyei elnök

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.