13. "Doni Hősök Emléktúra"

2013.02.10 16:04

13. „Doni Hősök Emléktúra”

 

 

Sokan és sokféleképpen értékelik manapság a magyar katonák szerepét és részvételét a II. világháború vérzivataros eseményeiben. Én még véletlenül sem szeretnék ebbe a sorba beállni, nem szeretnék ezen írásommal sem állást foglalni, csak emléket állítani mindazoknak, akik nem élhették meg a háború végét. Sokan, vesztek oda vagy tűntek el a háború esztelen harcai során, okozva ezzel mérhetetlen fájdalmat rengeteg családban a túlélők számára. Volt aki a gyermekét, volt aki az apját, bátyját, öccsét gyászolta, s gyászolja még ma is, de nem feledkezhetünk meg a civil áldozatokról sem. Emlékezni pedig kell ezekre az áldozatokra, hogy a ma élő utódok se feledjék, hogy a háborúskodás nem hozott soha semmire megoldást, csak mérhetetlen szenvedést és fájdalmat a borzalmak túlélőire.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző Tagozat „M. Kir. 106. önálló Honvéd tüzér üteg” az idén már 13. alkalommal szervezte meg a „Doni Hősök Emléktúrát”, ezzel állítva emléket az elesett és eltűnt katonák emlékének.

 Az idei túra 2013 január 21-én Csákvárról indult és a Gánt-Vérteskozma-Szárliget-Nagyegyháza-Csapdi-Vasztély-Gyarmatpuszta-Gyermely-Szomor-Máriahalom-Úny-Dág-Tarján-Sárisáp-Bajna-Héreg-Tardosbánya útvonalon, január 26-án Tatán ért véget.

     

A túra, záró eseményén, a Tatán a Várkanyarban lévő emlékműnél a MATASZ Pest Megyei Szervezet képviseletében – Érdi Tamás nyá. ezds. a Pest Megyei Szervezet volt elnöke, Kerekes Sándor nyá. ezds. a MATASZ alelnöke, aki a német vendégek kísérését vállalta magára, Leidinger István a Pomázi Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka és Bíró Sándor nyá. alez. A Pest Megyei Szervezet jelenlegi elnöke - fejet hajtottunk mi is az elesettekre emlékezve. Az emlékműnél Tata város polgármestere Michl József úr köszöntötte az emléktúra résztvevőit, majd mondott beszédet, melyben hangsúlyozta, hogy „…nekünk, ma élőknek az a feladatunk az emlékezés mellett, hogy mindent elkövessünk annak érdekében, hogy a hetven esztendővel ezelőtti események ne ismétlődhessenek meg. Végre egy olyan világot tudjunk építeni, melyben a háborúra mindig csak emlékezni szabad. Ez azonban kötelező az unokáknak, dédunokáknak is, hogy megtanulják, hogy az egymás közötti béke megteremtése a feladatunk”.

      

A MATASZ részéről a túra főszervezője Jásdi Balázs a hagyományőrző tagozat vezetője szólt az emlékezőkhöz. Beszédében elmondta, hogy az általuk már tizenharmadszor megtett túra célja, hogy emlékeztessék az érintett települések lakóit a magyar katonák helytállására, s arra, hogy többé ne kényszerítsék országainkat háborús konfliktusokba. A koszorúzást követően az emlékezés szavait a Magyar Takarodó hangjai zárták le.

 

Az emléktúra résztvevői ezután átvonultak Tardosra, ahol a helyi művelődési ház udvarán már készült a gulyáságyúban a vacsora. A művelődési ház nagytermében megterített asztalok mellet, helyet foglaló menetelők csendben beszélgettek, még megvitatták a túra tapasztalatait, de már a jövő évi találkozót tervezgették.

 

      

 Közben Jásdi Balázs tagozatvezető és Czuprák Ottó a MATASZ elnöke megköszönte a segítséget mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak az emléktúra sikeres lebonyolításához.

A köszönetnyilvánításból nem maradt ki Josef Schmid úr sem, aki a német vendégek illetve a Bajor tartalékosok nevében adott át elismerést Kerekes Sándor nyá. ezds. és Jásdi Balázs tagozatvezető úrnak a kiváló szervező munka és a katonai hagyományok ápolása elismeréseként. A vacsora közben szóba kerültek természetesen a jelen eseményei és feladatai is. A német vendégek érdeklődve hallgatták Lidinger úr tájékoztatását a Pomázi Önkéntes Tűzoltóság munkájáról és a MATASZ Pest Megyei Szervezete beszámolóját a szervezet tevékenységéről, elképzeléseiről, melyek megvalósításához felajánlották segítségüket is. Ezzel megindult a két szervezet közötti párbeszéd, melyet előreláthatóan a tavasszal tudunk majd folytatni. Ennek szellemében köszöntünk el az emléktúra résztvevőitől és Bajor tartalékos barátainktól, bízva abban, hogy a „Doni Emléktúrán” jövőre is találkozunk s talán még többen, mint az idei menetelésen.

 

 

Bíró Sándor nyá. alez. 

MATASZ Pest Megyei Szervezet elnök

Vissza

Keresés

© 2013 Minden jog fenntartva.